“İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” Hz. Muhammed (s.a.v.) (August 16, 2024) x

Sevmek fiilinden sonra gelen dünyanın en güzel fiili yardım etmektir. Bertha von Suttner (January 27, 2025) x

Batarya Alırken Volt (V) ve Amper (mAh) Farklılığı Sorun Olur mu?

Yeni bir batarya satın aldığınızda, üzerindeki değerlerin eski bataryanızla birebir aynı olmadığını fark etmiş olabilirsiniz. "Acaba yanlış ürün mü aldım?" veya "Cihazıma zarar verir mi?" gibi sorular forumumuzda en çok karşılaştığımız endişelerden biri.
Kısa cevap: Hayır, teknik sınırlar dahilindeki bu farklar bir sorun teşkil etmez. Gelin, bu değerlerin ne anlama geldiğini ve neden korkmamanız gerektiğini basitçe inceleyelim.
1. Volt (V) Değeri: Hücre Sayısının Göstergesi
Bataryadaki voltaj değeri, aslında bataryanın içindeki hücre (cell) sayısı ile doğrudan ilgilidir. Üreticiler bazen aynı kasa içine farklı dizilimler yapabilir:
  • 14.4V / 14.8V: Genellikle 4 veya 8 adet silindirik Li-ion hücre içerir.
  • 10.8V / 11.1V: Genellikle 3 veya 6 adet silindirik Li-ion hücre içerir.
Bu küçük voltaj varyasyonları (örneğin 10.8V yerine 11.1V takmak), cihazın tolerans sınırları içindedir ve %100 uyum açısından bir engel oluşturmaz.
2. Amper-Saat (mAh): Bataryanın Deposu
mAh değeri bataryanın kapasitesini, yani cihazınızı ne kadar süre çalıştırabileceğini belirler. Bu değerin yüksek olması cihazınıza zarar vermez, aksine kullanım sürenizi uzatır.
  • Örnek: Yeni bir 5200mAh batarya cihazınızı yaklaşık 2.5 saat çalıştırıyorsa;
  • 4400mAh değerindeki bir batarya aynı cihazı yaklaşık 2 saat çalıştıracaktır.
Alıntı:Not: Amper değeri bir hız göstergesi değil, bir depo hacmi gibidir. Depo ne kadar büyükse, yolculuğunuz o kadar uzun sürer.
3. Watt-Saat (Wh): Toplam Güç Kapasitesi
Bataryanın toplam gücünü ifade eden birimdir. Eğer teknik bir karşılaştırma yapmak isterseniz şu formülü kullanabilirsiniz:

[Resim: Batarya-Alirken-Volt-ve-Amper-fark.png]

Sonuç: Referans Değerlere Dikkat!
Satın aldığınız üründe yazan değerler referans değerlerdir. Üretim teknolojisi ve hücre kalitesine bağlı olarak, çalışma süresini ciddi oranda etkilemeyen +/- küçük farklılıklar görülebilir. Bu durum tamamen normaldir.

Siz ne düşünüyorsunuz?
Daha önce farklı mAh değerine sahip bir batarya kullandınız mı? Deneyimlerinizi ve sorularınızı aşağıda bizimle paylaşabilirsiniz!