“İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” Hz. Muhammed (s.a.v.) (August 16, 2024) x

Sevmek fiilinden sonra gelen dünyanın en güzel fiili yardım etmektir. Bertha von Suttner (January 27, 2025) x

1525 Serisi SSD Yükledikten Sonra Tekrar Format Yapma Sorunu Nasıl Çözülür?

Hocam, bende 1525 serisi var. SSD yükledim, fakat her açılışta beni tekrar tekrar formata yönlendiriyor. Kurulumu bitiriyorum, SSD'yi 2'ye bölüyorum ve daha sonra kullanıyorum. Ancak yeniden başlattığımda beni tekrar format atmaya yönlendiriyor. Sistem, işletim sistemi, boot vb. yazıları görünüyor ve tekrar BIOS yapıp USB ile format atmak zorunda kalıyorum. Bu durumu nasıl çözebilirim?
Bul

1. BIOS Ayarlarını Kontrol Et ve Güncelle
  1. BIOS’a Gir:
    • Bilgisayarı açarken F2 tuşuna basarak BIOS menüsüne gir.
  2. SATA Ayarlarını Kontrol Et:
    • SATA Operation veya SATA Mode seçeneğini AHCI olarak ayarla.
    • Eğer RAID veya IDE modundaysa, değiştir ve kaydet.
  3. Boot Sırasını Kontrol Et:
    • Boot Sequence bölümünde SSD’nin birinci sırada olduğundan emin ol.
    • Eğer USB veya eski HDD birinci sırada ise, bilgisayar her açılışta format ekranına girebilir.
  4. Secure Boot ve Legacy Mode:
    • Legacy Mode’u Kapat (UEFI modunda bırak).
    • Secure Boot’u Devre Dışı (Disabled) yapmayı dene.
  5. BIOS Güncellemesi:
    • Dell’in resmi sitesinden en güncel BIOS sürümünü indir ve güncelle.

2. SSD Bölümlendirme ve Kurulum Kontrolü
Eğer SSD’yi 2’ye böldüysen ama sistem doğru yapılandırılmadıysa, kurulum sonrası tekrar format ekranına yönlendirilebilir.
Windows Kurulumu Öncesi Diskleri Sil ve Yeniden Bölümlendir
  1. Windows Kurulum USB’si ile Boot Et.
  2. Kurulum Ekranında "Özel (Advanced)" Seçeneğini Seç.
  3. Tüm Eski Bölümleri Sil:
    • Tüm disk bölümlerini seçip Sil (Delete) butonuna tıkla.
  4. Yeni Bir Bölüm Oluştur:
    • "Yeni (New)" butonuna tıkla ve bölümleri oluştur.
    • Sistem Windows’un otomatik olarak EFI, MSR ve Birincil Bölümleri oluşturmasına izin ver.
  5. Windows’u Kur ve Yeniden Başlat.
? Not: Eğer bölümleri kendin oluşturup işletim sisteminin EFI bölümünü düzgün ayarlamazsan, sistem boot edemeyebilir.

3. Boot Manager’i Kontrol Et
Windows yüklendiği halde format ekranına yönlendiriliyorsa Boot Manager’in doğru çalıştığını kontrol et.
  1. Windows Kurulum USB’si ile Boot Et.
  2. Shift + F10 tuşlarına basarak Komut İstemi’ni (CMD) aç.
  3. Boot Kayıtlarını Yenile:
    bash
    CopyEdit
    Kod:
    bootrec /fixmbr
    bootrec /fixboot
    bootrec /scanos
    bootrec /rebuildbcd
  4. Bilgisayarı Yeniden Başlat ve Test Et.

4. CMOS Pili Kontrolü
Eğer yukarıdaki adımlar çözüm olmazsa, CMOS pili zayıflamış olabilir ve sistem her açılışta BIOS ayarlarını sıfırlıyor olabilir.
  • CMOS Pilini Değiştir: Dell Inspiron 1525 modellerinde CR2032 pil kullanılır.
  • Pili değiştirdikten sonra BIOS ayarlarını tekrar yap ve kaydet.

Sonuç
Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra:
BIOS ayarlarını doğru şekilde yap (AHCI, Boot sırası, Legacy kapalı).
SSD’yi temizleyip bölümleri otomatik oluştur (Kurulum sırasında sil ve yeni oluştur).
Boot Manager’ı onar (Komut isteminden bootrec komutlarıyla).
CMOS pilini değiştir (BIOS sıfırlanıyorsa).
Bunları uyguladıktan sonra büyük ihtimalle SSD kurulum sorununu çözeceksin. Takıldığın bir yer olursa detayları yaz, birlikte çözelim! ?
(01-26-2025, 04:43 PM)sor bilene yazdı:  Hocam, bende 1525 serisi var. SSD yükledim, fakat her açılışta beni tekrar tekrar formata yönlendiriyor. Kurulumu bitiriyorum, SSD'yi 2'ye bölüyorum ve daha sonra kullanıyorum. Ancak yeniden başlattığımda beni tekrar format atmaya yönlendiriyor. Sistem, işletim sistemi, boot vb. yazıları görünüyor ve tekrar BIOS yapıp USB ile format atmak zorunda kalıyorum. Bu durumu nasıl çözebilirim?
Bul