“İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” Hz. Muhammed (s.a.v.) (August 16, 2024) x

Sevmek fiilinden sonra gelen dünyanın en güzel fiili yardım etmektir. Bertha von Suttner (January 27, 2025) x

Windows Yüklü Acer Bilgisayarda BIOS'a Nasıl Girilir? Linux Kurmak İstiyorum

Merhaba, Windows yüklü Acer laptop kullanıyorum. Cihazıma Linux kurmak için BIOS’a girmem gerekiyor ama nasıl yapılacağını bilmiyorum. Acer BIOS’a giriş için hangi tuşa basmalıyım ve dikkat etmem gereken ayarlar nelerdir? Yardımcı olursanız sevinirim.
Bul

Merhaba! Acer laptoplarda BIOS’a giriş yapmak için genellikle aşağıdaki tuşlardan biri kullanılır:
BIOS’a Giriş Tuşları:
  1. Açılışta “F2” tuşuna basılı tutun.
  2. Eğer F2 işe yaramazsa, “Del” (Delete) tuşunu deneyin.
  3. Cihazda “Fast Boot” açık olabilir, bu durumda bilgisayarı kapatın ve ardından “FN + F2” kombinasyonunu kullanarak açın.
  4. Eğer yukarıdakiler çalışmazsa, bilgisayarı kapatıp “Acer Novo” (Recovery) tuşuna basabilirsiniz. Bu genellikle yan tarafta küçük bir delik şeklindedir, bir ataç yardımıyla basabilirsiniz.

Linux Kurulumu İçin BIOS Ayarları
BIOS’a girdikten sonra şu ayarları kontrol edin:
  1. Secure Boot'u devre dışı bırakın:
    • Boot sekmesine gidin → Secure Boot ayarını Disabled yapın.
    • Bazı Acer cihazlarda “Supervisor Password” belirlemeniz gerekebilir. BIOS’ta bir şifre belirleyerek bu seçeneği pasif hale getirebilirsiniz.
  2. UEFI veya Legacy Seçimi:
    • Linux dağıtımına göre UEFI ya da Legacy seçin. Çoğu modern Linux dağıtımı UEFI destekler, ancak eski bir sürüm kuruyorsanız Legacy (CSM) modunu açmanız gerekebilir.
  3. USB Boot’u Açın:
    • Boot sekmesine gidin → Boot Mode’yi USB üzerinden başlatmaya uygun hale getirin.
    • Boot Priority (Öncelik) ayarında USB’yi en üste taşıyın.
  4. F10 tuşuna basarak kaydedin ve çıkın.
Bu işlemlerden sonra Linux USB’yi takıp kuruluma başlayabilirsiniz. Eğer USB’den boot etmiyorsa, “F12 Boot Menu” özelliğini etkinleştirin ve açılışta F12 tuşuna basarak boot menüsüne girin.
Bul