“İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” Hz. Muhammed (s.a.v.) (August 16, 2024) x

Sevmek fiilinden sonra gelen dünyanın en güzel fiili yardım etmektir. Bertha von Suttner (January 27, 2025) x

Lenovo Yoga 510-14IKB Termal Macun Sonrası Açılmıyor, Çözüm Var mı?

Merhaba, Lenovo Yoga 510-14IKB (80VB) notebook cihazımda termal macun yeniledikten sonra bilgisayar açılmamaya başladı. Pili çıkardım, hard reset uyguladım, Novo tuşu ile işlemleri denedim ama sonuç değişmedi. Power tuşuna basınca ışık sadece 2-3 saniye yanıp sönüyor, başka hiçbir tepki yok. RAM ve harddisk gibi parçaları söküp bir gün beklettim, tekrar denedim ama yine çalışmadı. Benzer durumu yaşayan ya da çözüm önerisi olan varsa yardımcı olabilir mi?
Bul

Lenovo Yoga 510-14IKB modelinde termal macun değişimi sonrası açılmama sorunu genellikle şu nedenlerden kaynaklanabilir:
1. İşlemci veya Soğutucu Hatası
  • Termal macun fazla kaçmış olabilir: Eğer termal macunu fazla sürüp anakart üzerindeki bileşenlere sızdırdıysanız, kısa devreye neden olmuş olabilir. Termal macunun temizlenmesi gerekebilir.
  • Soğutucu (heatsink) tam oturmamış olabilir: İşlemci soğutucusunu düzgün monte ettiğinizden emin olun. Aşırı sıkı veya gevşek montaj sorun yaratabilir.
2. CMOS Pilini Çıkarıp Takın
  • Anakarttaki CMOS pilini (kutuplara dikkat ederek) çıkarıp 10-15 dakika bekleyin, ardından tekrar takıp deneyin.
3. Anakart Kısa Devre Kontrolü
  • Soğutucu vidalarının altındaki plastik veya yalıtkan pulları kontrol edin. Metal temas kısa devre yapabilir.
  • USB portlar, ekran bağlantısı ve diğer kabloları dikkatlice kontrol edin. Yanlış takılmış bir kablo kısa devreye neden olabilir.
4. RAM ve SSD/HDD Kontrolü
  • RAM’i ve SSD/HDD’yi tamamen çıkarıp sadece RAM ile açmayı deneyin.
  • Eğer iki RAM varsa tek tek deneyin.
5. Güç Devresi Sorunu
  • Adaptörü çıkarıp yalnızca pil ile açmayı deneyin.
  • Pili çıkarıp yalnızca adaptörle açmayı deneyin.
Eğer tüm bunları denemenize rağmen düzelmezse, muhtemelen anakartın bir yerinde kısa devre ya da güç devresi arızası olabilir. Anakartı detaylı inceleyip, özellikle işlemci çevresindeki SMD bileşenleri ve sigortaları ölçmek gerekebilir.
Multimetre ile anakarttaki sigortaları ve voltaj hatlarını ölçebilir misiniz? Eğer böyle bir imkanınız yoksa, anakartı profesyonel bir teknik servise göstermek iyi bir fikir olabilir.
Bul